Direksiyon Kitlenmesinin Sebebi Nedir?
Direksiyon kilitlenmesi sebebi farklı faktörlere bağlı olarak değişebilir. Otomobil üreticileri, sürücü aracı terk ettikten sonra çalınma durumlarını önlemek amacıyla birçok önlem almıştır. Bu yüzden direksiyon kilitlenmesinin asıl sebebi güvenlik önlemi olarak geliştirilen teknoloji sistemidir.Bu sistem otomobilin anahtarı kontak üzerinde değilken direksiyonun döndürülmesini engeller ve belli bir noktada kilitlenmesini sağlar.
Bunun dışında da farklı nedenlerle karşılaşabilirsiniz.Olası nedenler;
-Anahtarı takmadan önce dizinizin vb. direksiyona çarpması.
-Direksiyon veya ateşleme sistemindeki herhangi bir arızadan yüzünden direksiyonda kilitlenme olabilir.
Direksiyon kilidi nasıl açılır?
Direksiyon kitlenmesi durumda anahtarınızı takıp direksiyonu sağa sola hareket ettirerek direksiyon kilidinizi açabilirsiniz.Kaba olmamanızda fayda var. Aşağıya yardımcı bir video bırakıyoruz :)
Kontak anahtarına sahip olmayan araçlarda da direksiyon kilitlenebilir. Böyle durumlarda start tuşuna basıldığında direksiyon hareket ettirilmeye çalışırsa kilit açılacaktır.
Araba Çalışırken Direksiyon Kilitlenmesi
Otomobillerde direksiyon sistemi gücünü direkt olarak motordan alır.Motorun durması mekanizmaya giden enerjinin kesilmesi demektir.Bunun en büyük sebeplerinden biri yokuş aşağı giderken vitesi boşa almak veya direksiyon ile ilgili arızalar araba çalışırken kilitlenmesine yol açabilir.Bu tarz bir durumla karşılaşmamak için vitesi boşa almak yerine vites küçülterek ilerlenmelidir. Keskin vites geçişleri aracınız için zararlı olacaktır.
Araba çalışırken direksiyon kilitlenmesinin diğer nedenler;
Neredeyse tüm otomobillerde kullanılan elektrik direksiyonlar kullanılmaktadır. Bunların da arızası, elektrik problemi gibi sorunlardan ötürü devre dışı kalabilir ve yolda giderken direksiyon kilitlenmesine neden olabilir.
Keskin viraj
Keskin virajlara sert girmenin, motor ve şanzıman sistemi üzerinde olumsuz etkisi vardır. Ani dönüşler ayrıca hidrolik direksiyon pompanızın sıkışmasına da neden olabilir. Bu nedenle virajlara mümkün olduğunca yumuşak girin. Aksi taktirde sürüş sırasında direksiyonun kilitlenme riski ile karşılaşabilirsiniz.
Fren Kilitlenmesi
Arabaların genelinde ''kuvvet destekli'' fren sistemi kullanılıyor.Genellikle manifold vakumundan faydalanılarak, frene ayakla uygulanan kuvvet arttırılıyor ve bu sayede daha rahat kullanım gerçekleşmiş oluyor. Bazılarında ise bu iş vakumla değil de elektrikle oluyor. Bu durumda, motor çalışmıyorken fren pedalı çok sertleşir, hatta birkaç pompadan sonra fren hiç çalışmaz.
• Bunun yanı sıra hidrolik sürekli olarak ısınıp soğuduğundan zamanla fren hidroliği özelliğini yitirmektedir.
• Araba seyir halindeyken motorun stop etmesi sonucu egzoz manifoldundan aldığı vakumla az ayak gücünü çok daha fazla fren gücüne çeviren ''Westinghouse'' denilen aparatın işlevini yitirmesine neden olduğu zaman fren sistemi kilitlenir ve frenler tutmaz.
• Kayışının kopması, alternatör arızası ve fren merkezinde kaçak olması sebebiyle yeterli basınç sağlanamaması nedeniyle de fren sistemleri arızalanabilir.
BenzinLitre İyi Yolculuklar Diler...