Akaryakıt Sözlüğü
Akaryakıt sözlüğü sayfamızda akaryakıt sektörüne ait genel terimlere ulaşabilirsiniz.
Adblue : Mazot kullanan araçlarda, özellikle otobüs ve tırlar arasında popüler olan, azot oksit salınımını azaltmak için kullanılan su bazlı üre çözeltisidir. Adblue satan akaryakıt istasyonlarından satın alabilirsiniz.
Antifriz : Soğuk hava şartlarında araçların radyatörlerinin suyuna eklenen, suyun donma derecesini daha da düşüren, yani donmasını önleyen sıvı.
Benzin: Petrolün işlenmesi ile elde edilen, motorun ateşlenmesi için gerekli enerjiyi oluşturan, çucu, kendine özgü bir kokusu olan fosil yakıt.
Bonjour : Total istasyonlarında görebileceğiniz geniş ürün yelpazesine sahip market konsepti.
CNG : Doğalgazın 200-250 bar basınç altında sıkıştırılmasıyla oluşan, araçlarda da kullanılabilen yakıt.
convenience store : Ürün gamı geniş genelde 24 saat açık olan istasyon marketleridir.
Deli2go : Shell markasının piyasaya sürdüğü sandviç konsepti. Shell Select marketlerden ulaşabilirsiniz.
EPDK : Türkiye'nin enerji piyasalarını düzenleyen temel kamu organıdır. Elektrik, doğal gaz, petrol ve LPG piyasalarındaki tüm faaliyetlerin düzenlenmesi ve denetlenmesinden sorumludur.
EPDK No: EPDK tarafından düzenleme ve denetim faaliyetlerinin kolay ve kusursuz işlemesi için akaryakıt istasyonlarına verilen özel numaradır. Her istasyonun EPDK nosu farklıdır.
Eşel Mobil Sistem: Dalgalanan döviz kurlarının akaryakıt fiyatlarına yansımasız sebebiyle, ÖTV tavan fiyatının belirlenmesi amacıyla uygulanan fiyat düzenleme sistemidir.
Etanol : Petrol ürünlerindeki tüketimi düşürmek ve çevre kirliliğini azaltmak amacıyla üretilen biyoyakıt. Almanya ve Brezilya'da arabalarda da kullanılıyor.
euro dizel : Avrupa birliği emisyon standartlarında dizel yakıt.
Full Market : Opet istasyonlarında görebileceğiniz geniş ürün yelpazesine sahip market konsepti.
Hava Su Saati : Lastik basınçlarının düzenlenmesi amacıyla müdahele etmenizi sağlayan, aynı zamanda tazyikli su kullanmanıza imkan sağlayan istasyon ürünüdür.
İstasyonsuz Benzinlik : Bayilik lisansı başvurusu aranmayan, sadece yakıt pompası olarak hizmet alabileceğiniz benzinliklerdir. Şehir merkezleri ve otoyollardan ziyade köy içi yollarda rastlamanız daha olasıdır.
LPG : Bütan ve propan gazlarının karışımıdır, araçlarda otogaz olarak kullanılır.
Mazot : Benzine göre daha kalın, ham petrolün damıtılması ile elde edilen fosil yakıt. Dizel olarak da bilinir.
Motor Yağı : İçten yanmalı motorlarda hareketli parçaların sürtünmesini azaltmak amacıyla geliştirilen madeni yağ.
Onaylı Pompacı : BenzinLitre’de istasyon sahipleri için özel olarak oluşturulan panel.
Oto Yıkama Makinesi : Genelde benzinliklerin içinde bulunan, kısıtlı alanlarda otomatik olarak araç yıkama hizmeti veren makine. Detaylı olmasa da aracınızdaki küçük ve orta çapta kirleri çıkartır.
Opet Ultra Force : Opet'in motor temizliği ve performans artışı üzerine geliştirdiği katkılı yakıttır.
ÖTV Zammı : Akaryakıta gelen zammın Pompa fiyatına yansımayıp, ÖTV değeri üzerinden karşılanma durumu.
Paspasmatik : Akaryakıt istasyonlarında karşılaşabileceğiniz, bozuk para karşılığında aracınızda kullanabileceğiniz paspaslar veren otomat.
Pompa : Yakıt tankında bulunan akaryakıtın, deponuza aktarılmasını sağlayan taşıyıcı sistem.
Pompacı : Benzin istasyonunda aracınıza yakıt ikmali yapan kişi.
Rafineri : Ham petrolün işlenip, benzin ve dizel gibi daha kullanışlı petrol ürünlerine dönüştürüldüğü üretimliktir. Arıtımevi olarak da adlandırılır.
Self Servis Akaryakıt İstasyonları : Yakıt dolum işlemini tamamen araç sahibinin yaptığı istasyonlar.
Self Yıkama : Akaryakıt istasyonlarında bulunan 1TL ile 4TL arasında değişen fiyat farkları ile kendi aracınızı yıkayabileceğiniz alan.
Shell V Power Nitro : Shell'in “en iyi yağımız” diyerek satışa sunduğu dizel ve benzinli araçlar için geliştirlen katkılı yakıttır.
Yakıt Tankı : Akaryakıt veya türevi yağları depolamak amacıyla kullanılan yer üstünde ve yer altında bulunabilen genelde çelikten üretilen depolama alanlarıdır.
Zam : Akaryakıt sektöründe sık karşılaşılan durum. Araç sahibinin kanayan yarası.